zaterdag 1 december 2012

Fenomeen

Fenomenen beschrijven de wereld zoals we die ervaren. Mensen kunnen volgens de filosoof Immanuël Kant niet de ware aard van dingen kennen, alleen zoals het door hen ervaren wordt. En dat is een waar woord.

Temperamenten
In de afgelopen week hebben we deel twee van de schrijfcursus gedraaid. Eén van de programmaonderdelen is de temperamententest. Aangezien de cursisten tijdens deze training interviewtechnieken aanleren en daar ook voor het echies mee op pad gaan, leek het ons zinvol om wat extra bagage mee te geven. Middels een gastcollege werden we geïntroduceerd in hoe verschillend mensen zijn. Dat weten we natuurlijk allang, maar dat die verschillen ook te groeperen zijn, was voor sommigen een eyeopener.

Vier
De vier temperamenten kregen alle aandacht: Sanguine en Cholerisch als de extraverten en Melancholiek en Flegmatisch als de intraverten. De meeste mensen zijn wel een aardige mix, waarbij er één temperament de boventoon voert. Het is handig om te kunnen inschatten welk temperament degeen heeft die je interviewt. En niet geheel onbelangrijk is het om te weten wat er bij jezelf aan kop gaat. Het ontpoppen van gesprekken is vele malen makkelijker als je weet wat voor vlees je in de kuip hebt en hoe je je vragen moet stellen om er een interessant interview uit te slepen.

Interpretaties
Twee flegmatici tegenover elkaar levert binnen een half uur wat feiten op, terwijl twee sanguini om het woord vechten en er geen einde aan het gesprek komt, alwaar zij samen heel gemakkelijk in kunnen verzanden, tot de tiende macht. Dus hebben we de groep samen een top tien vragenlijstje laten maken, waaruit je zó de mensen kon vissen die ze ingebracht hadden. Grappig dat het zo werkt. En niet alleen grappig. Ook heel leerzaam. Want het woordje 'prachtig' betekent voor een flegmatisch persoon iets geheel anders dan voor een sanguine persoon. Als een flegmaat iets prachtig vindt, dan ís het ook prachtig. Buitengewoon prachtig. Maar een sanguine persoon roept dat om de haverklap en het betekent nauwelijks iets. Of het woord 'schatje', met alle te bedenken betekenissen van het woord, inclusief de intonaties daarvan. 'Schatje' kan zoveel meer betekenen dan wat het op het eerste gezicht lijkt.

Beleving
Jouw eigen beleving van dingen kan voor een ander heel anders te interpreteren zijn. En vice versa. Je kan de ander ook nooit helemaal snappen of aanvoelen. Al doe je er nog zo je best voor. Pas als je in iemands schoenen gestaan hebt, begrijp je een beetje van wat er in de ander om zou kunnen gaan. Want we zijn allemaal anders en reageren dus ook allemaal anders. En dat is vaak maar goed ook. Anders zou er óf niets meer serieus genomen worden, óf het hele leven één grote treurnis zijn. En geen van beiden is natuurlijk waar. We zijn een interessant fenomeen. En dat zijn we!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten