vrijdag 8 mei 2015

Verkeersregistraties

Op bijna elke rotonde van onze route naar de bakker zaten ze. Veelal dames en een enkele heer. Op opklapstoeltjes en met een blocnote in hun handen. Wat ze dit maal precies telden was me niet helemaal duidelijk, maar in elk geval keurden ze onze auto geen blik waardig. Des temeer stelden ze belang in elkaar. Het zag er best gezellig uit, zo'n praatclubje in de lentezon.


Rugnummers
Toen we dichter bij ons einddoel kwamen, zagen we een hele stoet oudere kinderen fietsen. Keurig achter elkaar aan. En allemaal hadden ze een feloranje hesje aan. Mét rugnummer. 'Hee, da's handig', dacht ik hardop. 'Zo kan de juf gewoon zien welk nummer ze nog mist.' 'Nou, ze moet gewoon blijven tellen hoor', was de reactie van mijn eega. 'En volgens mij is het veel makkelijker om van 1 tot 10 te tellen zonder die rugnummers'. Tsja, daar zit inderdaad wel wat in. Al herinner ik me wel van vroeger dat we bij schoolreisjes altijd onderverdeeld werden in groepjes met een eigen oppasmoeder. En als groepje kregen we dan een zelfde gekleurde sticker opgeplakt. Een hele grote, zodat hij goed opviel in de meute. Maar die waren inderdaad dan weer niet genummerd. Misschien was dit een experiment, zo met die genummerde hesjes. Het nieuwe tellen anno 2015.


Spuit elf
Toen we de laatste rotonde van onze route naderden, met alweer klapstoeltjes, koffie en koek, kwam nummer 11 de bocht om sjezen. 'Da's met recht spuit elf', merkte manlief op. En zo te zien had nummer elf enige haast. Al zoekend zocht hij zijn weg over de rotonde, want waar waren de nummers 1 t/m 10 in vredesnaam gebleven? Het leek goed te gaan. In elk geval fietste hij richting waar wij ze eerder gespot hadden.


Kwartje
Toen we met de tas brood en aanverwanten weer richting auto liepen, zagen we nummer 12 en 14 voorbij fietsen. Nummer 13 was in geen velden of wegen te bespeuren. Maar misschien was er ook wel helemaal geen hesje nummer 13. Wie zal het zeggen. Ik weet het!' , riep de wederhelft, toen kennelijk bij hem het kwartje viel. 'Ze doen verkeersexamen!!' Ahaaa. Dat verklaarde al die in ons niet geïnteresseerde klapstoeltjes. Ik vraag me alleen wel af hoe de examenkandidaten wisten welke kant ze op moesten, want er hingen nergens aanwijzingen van linksaf, rechtsaf, of rechtdoor. En achterelkaar aanfietsen deden zo te zien alleen de nummers 1 t/m 10. Maar het is vast goed gekomen met ze. Al moesten ze een behoorlijk eind, met héél veel rotondes.

2 opmerkingen:

  1. Zoals je het beschrijft zie ik ze helemaal zitten op die rotondes :). Hier in de wijk zitten ze ook elk jaar en ik fiets dan een gedeelte van hun route, doe elk jaar examen zou je kunnen zeggen!

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Die route is heus wel aangegeven hoor. Hier in ieder geval wel: 'Educatieve route' heet het. Het is een zeshoekig bordje. Witte ondergrond, groene letters. Ik kan 'm dus ook eens fietsen. En ik weet zeker, als ze me zouden toetsen, zou ik heel braaf slagen!
    Nummer 13, bestaat vast niet. zoals in Engeland ook geen nummer 13 als huisnummer bestaat. Tenminste zo is mij ooit verteld.

    BeantwoordenVerwijderen